על פי פסיקת בית הדין לעבודה לפני החלטה והודעה על פיטורין, חייב מעסיק לנקוט בהליך של שיחת שימוע למועמד לפיטורים ולנמק את ההחלטה.
מהו אותו הליך שימוע ?
הזמנה בכתב לשימוע
כאשר למעסיק כוונה לפטר את העובד/ת יש לזמן את העובד בכתב לשיחת שימוע. מכתב ההזמנה יכלול את כל הנימוקים לפיטורים וכן יקב מועד השיחה עצמה (בדרך כלל לאחר מספר ימים). בשלב הזה לעובד יש זכות לעיין בתיק האישי שלו או בכל מסמך רלבנטי ויש לאפשר לעובד מספר ימים כדי לגבש דעה או להתייעץ משפטית.
וועדת שימוע
למעסיק הסמכות להחליט על הרכב "ועדת שימוע" (למעט במקרים בהם הרכב הועדה נקבע בחוק). ועדת השימוע תורכב בדרך כלל מהגורמים המוסכמים לקבל את החלטת הפיטורים.
ייצוג
העובד רשאי להגיע עם עורך דין או עם נציג ארגון עובדים, קרוב משפחה או חבר. במרבית המקרים שבהם העובד מגיע ללא ליווי עורך דין רצוי שגם המעסיק יוותר על עורך דין מטעמו.
מהלך השימוע
במהלך השימוע יחזור המעסיק על הנימוקים בגינם נשקלת סיום ההעסקה. אין להציג נימוקים חדשים. העובד יוכל להציג את טיעוניו כנגד. השימוע יערך באווירה סבלנית, ללא ויכוחים, תוך הקשבה לטענות העובד/ת ומתן תשובות.
פרוטוקול
במהלך השימוע ייערך פרוטוקול ממצה של הדיון. העתק יימסר לעובד (ניתן גם לאחר עריכתו/הדפסתו וכו').
החלטה
אין לקבל החלטה מיידית עם תום השימוע ובוודאי לא למסור לעובד בו במקום את מכתב הפיטורים !
יש לקיים לאחר שיחת השימוע דיון ענייני בטענות.
יש להודיע לעובד על ההחלטה בכתב. ההחלטה צריכה להיות מנומקת ולהתייחס לטענות העובד שהועלו במהלך שיחת השימוע.
במידה והמעסיק לא קיים שיחת שימוע או קיים אותה שלא בהתאם לכללים יכול בית הדין לבטל את הפיטורים ו/או לפסוק לעובד פיצויי כספי.