במסגרת מועדי ישראל כלולים שני מועדים: החג הראשון והחג השני (שביעי של פסח).
ערב החג
יום העבודה בערב החג לא יהיה ארוך מ-7 שעות עבודה (במקום עבודה בו היקף המשרה הוא 8 שעות ביום, שישה ימים בשבוע) ולא יעלה על 8 שעות (במקום עבודה בו היקף המשרה בהם הוא 9 שעות ביום, חמישה ימים בשבוע)
במידה וקיים בין העובד למעביד הסכם קיבוצי או אישי המטיב עם העובד יותר מההוראות לעיל, יש להחיל בעניינו של העובד את ההוראה המטיבה ביותר.
חופשה בערב חג
עובד היוצא לחופשה במהלך ערב החג זכאי לשכר רגיל עבור אותו יום. המעביד רשאי לנכות יום חופשה מלא.
עם זאת, במקרים בהם קיים הסכם קיבוצי או הסכם אישי אחר בין העובד למעביד, יש לבחור בהוראה המטיבה ביותר עם העובד.
שי לחג
החוק אינו מחייב את המעסיק לתת לעובדיו מתנה עבור החגים. יחד עם זאת, אם המעסיק נהג לאורך תקופה לתת לעובדיו מתנה לחג, הוא מחויב להמשיך ולפעול בדרך זו.
תשלום שכר עבור ימי חג לעובדים במשכורת חודשית
עובדים אשר שכרם משתלם על בסיס חודשי, זכאים לשכר עבודה בעבור החודש במלואו, ללא הפחתת ימי החג.
תשלום שכר עבור ימי חג לעובדים בשכר יומי/ שעתי/ שבועי
התנאים לתשלום עבור ימי חג לעובדים אלו הם:
- וותק לעובד במקום העבודה לפחות 3 חודשים.
- העובד לא נעדר סמוך ליום החג (יום לפני ויום אחרי) ואם נעדר – היה זה בהסכמת מעסיקו.
- לא קיימת חובה על המעסיק לשלם שכרו של עובד בעבור חג "הנופל" בשבת.
מהו הגמול בעבור עבודה בחג הפסח?
על פי חוק שעות עבודה ומנוחה, דין ימי חג כדין ימי מנוחה שבועית. כלומר עובד אשר מועסק ביום החג זכאי לשכר בגובה של 150% משכרו הרגיל.
אם העבודה ביום החג היתה מכורח (העובד חויב על ידי המעסיק לעבוד ביום זה) יהיה זכאי הן לתשלום יום החג (100%) והן לתשלום עבור עבודה ביום החג (150%).
חול המועד פסח
בדיני העבודה לא קיימת התייחסות לשעות העבודה בימי חול המועד. על כן יש לראות בימי חול המועד פסח, כימי עבודה רגילים לעניין שעות עבודה (אלא אם בהסכם הקיבוצי נקבע יום עבודה מקוצר בימי חול המועד). במקרה בו לקח העובד חופשה במהלך חול המועד – רשאי המעביד לקזז אותה מימי החופשה המגיעים לו.
המעסיק רשאי לקבוע כי במהלך ערב חג מקום העבודה ייסגר, והעובדים ישהו בחופשה ואף להחליט על חופשה מרוכזת לתקופה שכוללת את ערב החג וגם ימי חול המועד, בכפוף לשתי מגבלות: אם מספר ימי החופשה הוא שבעה ימים לפחות, המעסיק מחויב להודיע לעובדים לפחות שבועיים מראש על דבר ההוצאה לחופשה ותאריך תחילתה, ועליו לוודא כי יש לעובדים ימי חופשה שעומדים לזכותם לניצול, מאחר שעל פי החוק, לא ניתן להוציא עובדים לחופשה שנתית ביוזמה של המעסיק, על חשבון ימי חופשה עתידיים.
בברכת חג שמח!